Prostituees en duiken

Blijf op de hoogte en volg Stefan

12 December 2013 | Filipijnen, Coron

9-12
Prostituees en duiken.
Wat is dat toch met die avonden waarop je verwacht uitgeteld en vroeg in bed te liggen? Hoewel gister een drukke dag gehad te hebben, kom ik bij het avondeten de drie denen en de thaise van mijn eerder beschreven groepje weer tegen. En op een of andere manier werd al snel de feestmodus bereikt, en waren de rode paarden (red horse, Filipijns bier) niet aan te slepen. Het leek wel bonte avond. Toen we na happy hour tot laat nog in de reggaebar terecht kwamen zat de sfeer er lekker in. Toen ook die sloot, zijn we nog naar de nog enig open zijnde en tevens meest foute kroeg ooit geweest. Een rook en drankhol vol met prostituees en dronken toeristen, genaamd Asylum. Daarna zijn we afgetaaid naar ons hutje.

Het zal u niet verbazen dat ik de volgende ochtend iets later dan normaal wakker werd. De hitte in ons gedeelde hutje was geen welkome aanvulling op de staat van uitdroging, dus hup eruit. De thaise dame (die gisteravond al vroeg afhaakte) vrAagt of ik mee wil op een tour de rotsen te beklimmen. Op zich leek me dat best leuk, maar echt zin in inspanning heb ok nou niet echt (gek ge?). Daarbij begin ik haar prinsessengedrag en immer fantastische reisverhalen een beetje zat te worden. Ik besluit om heerlijk alleen een dagje te spenderen. Ik pak mijn dagrugzak, koop ergens een fles water en een zak chippies (ultieme katercombi) en ga op pad. Ik loop langs het kleine , maar zeer toeristische kustlijntje en kom toevallig de duikschool tegen die me hier was aangeraden. Omdat ik vandaag niets actiefs doe, betekent dat dat il het dagbudget mee mag neme naar morgen. Daarbij heb ik zo'n zin om weer te duiken dat dat me een goed idee lijkt. Ik wordt in de duikschool zeer vriendelijk geholpen, en ik informeer naar de prijzen. Die zijn best pittig, maar als er gevraagd wordt naar mijn certification level, veranderen se zaken. Divemaster betekent namelijk dat je deel uitmaakt van de PADI Pro kant, en daarmee krijg ik een leuke korting. Als ik daarna ook nog de prijs van het materiaalhuur eraf krijg (ik heb immers al mijn eigen spullen mee), wordt het helemaal leuk. Ik boek voor de volgende dag drie duiken, en ben zeer benieuwd. Ik loop weer wat verder langs de kust, totdat ik het toeristische stukje achter me laat. Tjonge wat een rust hier, precies wat ik zocht. Ik vind een prachtig verlaten strand, en hang mijn reishangmat op aan een boom. Tjonge, wat heb ik een plezier van dat ding. Eenmaal hangend, duik ik heerlijk im mijn boekje, en spendeer de rest van se middag zo. Dit is echt vakantie, spanning en vandaag dus ontspanning. Savonds lig ik dan eindelijk een keer vroeg in bed, want morgen wordt er gedoken!
10-12
Ik weben vroeg walker, en loop met a mijn duikspullen door de smalle straatjes van el nido. Even langs de bakker voor war verse broodjes en daarna door na de duikschool. Eenmaal daar blijkt er vandaag een grote groep duikers te gaan duiken. Nou gun ik iedereen een leuke dag duiken, maar ik ben zelf niet zo dol op megagrote groepen tijdens het duiken. Gelukkig doen veel mensen een cursus, dus dat betekent dat zij een aparte instructeur hebben. Ik wordt als fundiver ingedeeld met een Fransman die Advanced diver is, en we krijgen een lokale Divemaster in opleiding mee voor de dag. Prima. We nemen de boot en varen de baai uit. Na ongeveer een 30 minuten varen zijn we op de eerste duiklokatie aangekomen. Ik trek, geheel volgens routine inmiddels, mijn duikspullen aan en plons te water. We beginnen traditioneel met de diepste duik van de dag, een walldive. Ik daal 30 meter af, en speur de muur af naar onderwaterleven. Ik weet inmiddels qua beestjes al aardig waar ik op moet letten. Ik zie naaktslakjes, lionfish, poetsgarnaaltjes en nog veel meer. Op zich niets nieuws, maar het blijft leuk. En ik verbaas me erover hoe relaxed ik wederom inmiddels onder water ben geworden. De divemaster heeft geen kind aan me, en met 73 minuten doe ik het niet slecht voor een diepduik. Na een oppervlakteinterval van een uur plons ik opnieuw het water in. Deze duik gaan we wat rotsformaties bekijken. Op zich wel grappig, maar geef mij maar koraal en veel vis. Daar wordt de derde duik gehoor aangegeven, als we de favoriete plek van de Divemaster bezoeken; Tamilok. En hier geniet ik immens van. Enorme tafelkoralen, koolkoraal en veel zachtkoraal met, jawel; Nemo's! ("All researchers must answer a science question; you live in what sort of place?") Zeker niet zeldzaam, maar wel weer leuk. De onderwatercamera die ik samen met Laura bezit draait overuren. Daarna komen we in een school geelvin travelleys terecht. Ik weet inmiddels dat de scholenvissen nogal kunnen schrikken van het geluid van luchtbellen, dus ik adem heel langzaam in (en produceer dus geen bellen) en zwem naar ze toe. Het werkt, want de school zwemt om me heen, en daarna recht op de cameralens af. Heel even bevind ik me midden in de school, en weet even niet meer wat boven en onder is. Prachtig. Na het vertrekken van de school, zien we enkele Barracuda's en alsof het allemaal niet genoeg is komt er ook nog een schildpad voorbij zwemmen. Met 79 minuten een prachtige laatste duik van de dag. Op weg terug naar de duikschool gaat de zon al bijna onder, en zeer voldaan kom ik terug bij ons hutje. De thaise dame bleek te zijn vertrokken, en deze avond zal voor mij ook de laatste avond zijn in El Nido.

• 06 Januari 2014 - 21:25

Laura:

Ik ben benieuwd wat de overuren van onze camera allemaal heeft opgeleverd!
    Over ruim 2 weken zit ik in nieuw zeeland, dus weet niet of dat voor die tijd nog gaat lukken om de foto's te bewonderen, maar anders maken we er daarna een mooi avondje van!